Kuchár – Kuchárka 5.5.2025
Informácie a objednávky:
Pre prihlásenie sa do kurzu kliknite na následujúci odkaz:
Kurz je určený:
- pre záujemcov (zamestnaní alebo nezamestnaní), ktorí sa chcú uplatniť v profesii kuchár alebo čašník
- záujemcov o rozšírenie kvalifikácie v danom odbore
- tí, ktorí chcú začať podnikať ako SZČO v reštauračných a pohostinských službách, v cestovnom ruchu a turizme
Požadované vstupné vzdelanie:
- stredné odborné vzdelanie (SOU)
- ukončené stredné vzdelanie
- základné vzdelanie
Teoretická čast kurzu je rozdelená na niekoľko častí, v ktorých postupne získate vedomosti a zručnosti z oblasti kuchárskeho umenia. Spoznáte zásady organizácie práce vo výrobnej časti gastronomického zariadenia a budete ovládať odbornú gastronomickú terminológiu. Oboznámite sa s účelovým vnútorným vybavením a zariadením kuchyne.
Získate teoretické vedomosti o surovinách, o podmienkach skladovania a spôsoboch ich spracovania a úprav. Priblížime vám základné poznatky prípravy jednotlivých druhov pokrmov z rôznych surovín, ovládanie kalkulácií a výpočtov množstva spotreby surovín.
Pomôžeme Vám objasniť tajomstvá gastronomických pravidiel pri zostavovaní ponuky jedál, oboznámite sa so základmi stolovania a nazrieme aj do diétnej či medzinárodnej kuchyne. To všetko pod vedením skúsených lektorov.
Praktická časť kurzu Kuchár – Kuchárka je v rozsahu 360 hodín. Prebieha zvyčajne počas pracovných dní v reštaurácii, kde pod odborným dohľadom zodpovedného pracovníka samostatne pripravujete jedlá. Ak ste zamestnaný ako kuchár (napr. v reštaurácii alebo v školskej jedálni), prax vám po vzájomnej dohode zabezpečíme v prevádzke, v ktorej pracujete – stačí ak nám zašlete informácie o zodpovednom pracovníkovi, ktorý sa Vám na praxi bude venovať.
a/ Profil absolventa – vzdelávací výstup:
dosiahnuté absolvovaním vzdelávacieho programu napĺňajú sektorovo špecifické odborné očakávania a zaručujú prístup k aktuálnym vedomostiam, zučnostiam a kompetenciám, vrátane prenositelných kompetencií.
Absolvent je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní.
b/ Metódy vzdelávania:
používané formy a metódy uskutočňovania vzdelávacieho programu, hlavne prenášky, konzultácie, cvičenia, nácviky praktických úkonov, riešenie problémov, prezentácie a využívanie moderných technologií práce.
c/ Forma vzdelávania: prezenčná – lektori sú Vám k dispozícii celý týžden, možné sú aj soboty po dohode
d/ Metódy hodnotenia:
metódy priebežného hodnotenia sú ústne, písomné, praktické, tak aby lektor zistil výsledky učenia a mohol sa venovat zlepšovaniu činnosti. Hodnotenie výsledkov poskytuje účastníkom vzdelávania spoľahlivú spätnú väzbu na zistenie miery plnenia vzdelávacích výstupov.
Ďalej je to overovanie vzdelávacích výstupov pri ukončovaní vzdelávacieho programu. Vzdelávacím výstupom sa myslia vedomosti, zručnosti a kompetencie, ktoré fyzická osoba nadobudla počas vzdelávania.
e/ Rozsah vzdelávacieho programu: 500 vyučovacích hodín
f/ Spôsob ukončenia vzdelávania je záverečnou skúškou, ktorá sa skladá z:
- písomnej teoretickej formou testu
- ústnej otázky
- praktickej časti
g/ Vstupné požiadavky:
- s minimálne stredoškolským vzdelaním, SOŠ, výučný list, maturitné vzdelanie, prípadne VŠ
- pri prvom stretnutí je nutné predložit kopiu posledného vysvedčenia
- kopiu zdravotného preukazu pre prácu v potravinárstve – vybavuje sa u obvodného lekára
h/ Materiálne, technické a priestorové zabezpečenie:
Poskytujeme kvalitné a moderné priestorové, materiálne a technické zabezpečenie na uskutočňovanie vzdelávacieho programu, ktoré je zárukou na dosahovanie stanovených vzdelávacíh výstupov.
Ide najmä o učebne, priestorové a technické vybavenie, zariadenie, výpočtovú techniku prístup k informačným zdrojom a učebným materiálom a ostatné vybavenie podľa povahy vzdelávacieho programu.
Okrem administratívnej časti, určenej na vybavovanie kontaktných údajov s klietom, sa tu nachádzajú vzdelávacie moderné učebne, vybavené sú potrebnou didaktickou technikou, s možnosťou využívania ďalšej audiovizuálnej a projekčnej techniky, šatne na prezliekanie, sprcha, kuchynské a relaxačné kutiky.
i/ Persolnálne zabezpečenie lektormi:
K výberu lektorov vzdelávacích programov pristupujeme systematicky, ktorých kvalifikácia, praktické skúsenosti, lektorské zručnosti a prenositeľné kompetencie umožňujú dosahovať plánované vzdelávacie výstupy a ktorých počet a pracovná kapacita zdopovedá počtu účastníkov vzdelávania.
Pre vzdelávací program máme určenú osobu, ktorá zodpovedá za kvalitu jeho uskutočňovania a za koordináciu činnosti lektorov. – Denisa Balková
Vyučovanie vedú skúsení lektori, akreditovaní MŠ SR.
j/ Praktická časť kurzu:
Ťažisko kurzu je v praktickej časti, kde Vás naučíme všetky úkony potrebné pre výkon tejto profesie spomenuté v časti a/ Profil absolventa – vzdelávací výstup.
Informácie o kurze
- Miesto konania: Beauty School – Staničná 11, 949 01 Nitra (pri vlakovej stanici)
- Číslo akreditácie – v spolupráci s VA JAK s.r.o.
- Vzdelávacie programy sú realizované v súlade so zákonom č. 568/2009 Z.z. a č.292/2024 Z.z.
- V prípade zameškania zopár hodín (napr. pre chorobu) si spolu individuálne doberieme zameškanú teóriu.
- V prípade väčšieho počtu zameškaných hodín (viac ako 20% vyučovacieho času) dokončíme kurz podľa dohody.
Absolvent vzdelávacieho programu je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní.
Absolvovaním rekvalifikačného kurzu získate certifikát, ktorý Vás robí atraktívnymi pre zamestnávateľov, ako aj pre klientov.
Informácie a objednávky:
Pre prihlásenie sa do kurzu kliknite na následujúci odkaz:
Preferujeme platbu v hotovosti v deň začiatku kurzu,
alebo môžete kurz vložiť do košíka a pokračovať na platbu online.
Kategória: | Vzdelávací program |
---|